Resep Udang Kecil
Resep Udang Goreng Mentega Spesial Untuk Berbuka Puasa
Koleksi Aneka Resepi Udang Paling Sedap
Advertisement
Koleksi Aneka Resepi Udang Paling Sedap - Koleksi resepi berasaskan udang ini saya hasilkan kerana kesukaran saya mendapatkan idea untuk memasak udang dalam waktu-waktu terdesak. Ada ketikanya kita blur untuk masak apa dengan udang yang ada dalam freeze, kan? Lagi-lagi bagi wanita yang bekerja macam saya. Jadi dengan mengumpulkan pelbagai resepi udang dari blogger masakan dalam blog saya ini, mudahlah untuk saya merujuknya nanti. Haha... Di bawah ini ada berbagai resepi udang seperti udang masak lemak cili api, udang goreng tepung, udang masak masam manis, dan banyak lagi.BAHAN-BAHANNYA:
5 - 6 ekor udang bersaiz besar (samada udang galah atau udang kaki merah) 1 biji nenas Sarawak saiz kecil 3 batang serai, dititik 2 helai daun kunyit, disiat 800 ml santan cair 400 ml pati santan 1 keping asam gelugor Garam dan gula secukup rasaBAHAN KISAR HALUS:
1. Udang dikerat muncungnya, buang kotoran di hujung kepala udang, kerat sedikit kaki2nya. Cuci bersih dan toskan.
2. Nenas dikupas, kemudian hiris kasar2, ketepikan. 3. Masukkan udang, serai titik, asam gelugor dan bahan kisar halus, gaul rata dan masak hingga udang berubah warna.
4. Masukkan santan cair, kacau dan biar mendidih. Tambah nenas dan masak sekejap. 5. Tuang pati santan dan masukkan daun kunyit. Perasakan dengan garam secukupnya dan secubit gula. Kacau perlahan dan biar mendidih dengan api sederhana, kacau selalu. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
Bahan-bahan:
500 gram udang kertas saiz sederhana - bersihkan dan belah belakang 15 biji kacang manis - bersihkan dan potong 2 1/2 biji capsicum merah - potong dadu 1/2 biji capsicum kuning - potong dadu 3 sudu makan sos tiram 2 sudu makan sos tomato 3 sudu makan sos cili Thai garam / perasa pilihan jika perlu minyak Bahan kisar: 3 ulas bawang putih 5 biji bawang merah 5 biji cili merah 1 genggam udang kering - rendam hingga kembangCara:
1. Goreng udang hingga masak. Angkat dan toskan. 2. Tinggalkan sedikit minyak bekas gorengan udang dalam kuali. 3. Tumis bahan kisar hingga terbit minyak. 4. Masukkan sos titam, sos tomato dan sos cili Thai. Gaul sebati. 5. Masukkan kacang manis, capsicum merah dan kuning. Masak sehingga kacang manis berubah warna. 6. Masukkan udang dan gaul rata. 7. Tambahkan garam / perasa pilihan jika perlu.Resepi udang masak merah berempah saya kongsikan daripada blog Dapurku Sayang milik Dayang Jack. Cara memasaknya pun senang, cepat dan mesti hasilnya sedap...tengok je gambar pun dah mengancam, kan?
Bahan-bahan:- 500 g udang basah (dibersihkan dan digaulkan dgn sedikit garam)
- 2 sudu makan sos tomato
- 1 tangkai daun kari
- garam dan gula secukupnya
- 1 sudu makan kicap manis
- 1 sudu makan serbuk kari daging
- 4-5 sudu makan cili kisar
- 1 sk serbuk ketumbar
- 1 sk serbuk jintan putih
- 1 labu bawang besar
- 3 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 batang serai
- 1/2 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
- Panaskan minyak utk goreng terendam. Goreng udang selama 2 minit. Kemudian angkat dan tuskan.
- Tinggalkan sedikit minyak, tumis bahan2 mesin bersama daun kari hingga wangi.
- Satukan serbuk kari, cili kisar, sos tomato, jintan putih dan serbuk ketumbar di dlm satu bekas. Bancuhkan dgn sedikit air utk dijadikan pes. Kemudian, tumiskan bersama bahan2 mesin tadi hingga pecah minyak.
- Masukkan garam, gula, kicap dan sedikit air. Kacau dan biarkan ia mendidih.
- Setelah kuahnya sedikit pekat, bolehlah dimasukkan udang tadi. Gaul2kan hingga rata.
- Hidangkan setelah masak.
- 15-20 ekor udang saiz sederhana besar - buang kulit dan tinggal ekor je
- 3/4 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- 1/8 sudu kecil garam
- 1 sudu besar minyak masak
- sedikit daun sup - dicincang halus, kli ni xbuh sbb xde
- sedikit pewarna kuning - agar warna tepung kekuningan
- air secukupnya - agak-agak la ye lebih kurang 1 cawan
- minyak untuk mengoreng
- 1 sudu besar tepung lagi - untuk lumur pada udang
3. Panaskan minyak dan boleh la celup udang satu-satu dalam tepung dengan pegang bahagain ekornya, kemudian digoreng dengan api sederhana hingga kekuningan. Angkat dan toskan. Siap...
Bahan-bahannya:
- 500 g udang saiz besar
- Kobis bunga
- 1 batang karot
- 2 biji tomato - dipotong dadu
- 2 sudu makan paste tomyam
- 1/2 biji limau nipis - ambil jusnya
- 3 helai daun limau purut - dibuang batang tengahnya
- 2 batang serai - dititik
- 1 biji bawang besar - dipotong dadu
- 1 inci lengkuas - dihiris nipis
- 2 pokok daun sup - dicincang
- 2 mangkuk air
Cara-caranya:
- Didihkan air dalam periuk. Masukkan bawang besar, serai dan lengkuas. Biarkan mendidih.
- Masukkan paste tomyam dan karot. Biarkan mendidih.
- Masukkan kobis bunga dan daun limau purut. Biarkan mendidih lagi sekali. (Kalau nak pedas bolehlah dimasukkan cili padi yang dititik sahaja)
- Masukkan garam, serbuk perasa dan jus limau nipis.
- Masukkan buah tomato dan daun sup. Kacau sebentar dan kuah mendidih.
- Tutup api. Baru masukkan udang. Kacau-kacau sebentar hingga kulit udang bertukar merah. (Kuah yang panas akan memasak udang tadi).
- Sedia untuk dihidangkan.
Bahan-bahan:
- 2 pinggan penuh nasi sejuk
- 10 ekor udang basah
- 3 ulas bawang putih (dicincang)
- 3-4 biji cili padi (diketuk) - / +
- sedikit sayur campur
- 1 biji telur
- garam dan lada sulah
- sos ikan
- kicap pekat/manis/masin secukupnya
- daun bawang, bawang goreng untuk taburan
- minyak masak
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih hingga garing. Kemudian, masukkan cili padi. Tumis lagi.
- Masukkan udang dan goreng lebih kurang 1 minit atau hingga airnya kering.
- Masukkan sos ikan, kicap pekat dan sedikit garam dan lada sulah. Kacau sebati.
- Masukkan sayur campur secukupnya. Gaul-gaulkan.
- Pecahkan telur ke dalam kuali tadi dan kacau lagi.
- Kemudian masukkan nasi sejuk, kicap manis dan kicap masin. Goreng hingga masak.
- Setelah masak, taburkan bawang goreng dan daun bawang. Hidangkan panas-panas.
Bahan-bahan:
Cara menyediakannya:
1. Panaskan minyak dan goreng udang hingga masak. Angkat dan ketepikan. 2. Dalam kuali lain, panaskan mentega dengan api perlahan. 3. Masukkan daun kari dan hirisan cili padi. Tumis hingga harum. 4. Masukkan udang dan gaul sebati dengan bahan tumis. 5. Padamkan api.6. Masukkan Serbuk Perencah Bijiran Mentega (Butter cereal seasoning powder) dan gaul rata.
7. Sedia untuk dihidangkan.Koleksi aneka resepi udang paling sedap yang saya share di atas hanyalah sebagai rujukan dan panduan saya. Tetapi jika anda rasa koleksi resepi udang saya di atas sangat berguna, anda boleh sebar dan share, kan...
Sebarkan Bahagia:
Gallery Resep Udang Kecil
Resep Tumis Udang Galah Pas Banget Untuk Makan Malam
Resep Udang Saus Tiram Spesial
Resep Udang Goreng Kering Oleh Mamixaviere Cookpad
18 Resep Udang Asam Manis Spesial Ala Restoran Rekomended
Bingung Dalam Mengolah Udang Coba 11 Resep Olahan Udang
Resep Goreng Tepung Udang Kecil Kriuk Oleh Irma Wahyuni
Resep Udang Kuah Kari Enak Ini Bikin Makan Jadi Lebih
Resep Udang Rebus 5 Bahan Lifestyle Fimela Com
5 Cara Sajikan Udang Untuk Anak Royco
Resep Udang Goreng Tamarind Dalam 15 Menit Just Try Taste
Resep Udang Goreng Tepung Ebi Furai
2017 Udang Kering Ikan Kecil Resep Buy Resep Kering Ikan Udang Kering Resep Kecil Udang Kecil Resep Product On Alibaba Com
1 732 Resep Udang Kecil Enak Dan Sederhana Cookpad
46 891 Resep Udang Kres Enak Dan Sederhana Cookpad
Coba Resep Bakso Udang Goreng Cruncy Dan Gurihnya Bikin Si
Resep Sambal Germut Udang Kecil
Resep Masakan Udang Kecil Asam Pedas Aneka Resep Masakan
Resep Udang Kecil Oseng Kemangi Oleh Rini Ummu Abid Cookpad
5 Resep Masakan Udang Yang Bisa Kamu Jadikan Referensi
Bingung Dalam Mengolah Udang Coba 11 Resep Olahan Udang
Resep Masak Udang Kecil Tanipedia Co Id
Resep Udang Goreng Kunyit Just Try Taste